top of page

QUETZALCOATL

 

In 1984 trekt Frans Wuytack met zijn gezin naar Costa Rica, en gaat er aan de slag als beeldhouwer en koffieplukker. Het gebruik van gevaarlijke pesticiden en de slechte arbeidsomstandigheden doen Frans opnieuw in actie treden. Samen met zijn vrienden start hij met een eerste (illegaal) syndicaat. Hij richt ook het kunstenaarscollectief Jade op samen met de kunstschilders Jorge Sánchez, Héctor Marín, Ana Sánchez, schrijvers Francisco Zúñiga en Hugo Díaz, en de dichter José Ramírez Saizar. De beweging zet kunst in voor de vorming van een nieuw bewustzijn, met de precolumbiaanse cultuur als inspiratiebron.

 

In 1985 stelde Frans tentoon met ‘Las esferas Boruca’ in San José (Costa Rica) en ‘Los huerfanos de la guerra’ in Managua (Nicaragua).

 

De machtige plantage-eigenaar is als grootgrondbezitter eveneens de huurbaas van de hele wijk. Wanneer hij te weten komt dat de syndicale vergaderingen van de plukkers in de barak van Frans en Leen doorgaan, wordt Frans ontslagen en wordt de familie uit hun huisje gezet. Het gezin beslist terug te keren naar België en Frans legt zich toe op het beeldhouwen.

'Voor mij zijn vormen stukken levende tijd die langzaam in elkaar vervloeien in een verruiming van het bewustzijn' 

FRANS WUYTACK

bottom of page